Gå væk fra smerten i IBS

Indholdsfortegnelse:

Gå væk fra smerten i IBS
Gå væk fra smerten i IBS
Anonim

Irritabelt tarmsyndrom. Navnet siger det hele. Hyppigere kendt ved sine initialer, IBS, er det en almindelig fordøjelsesforstyrrelse, der forårsager en lang række smertefulde symptomer, herunder forstoppelse, diarré, oppustethed, gas og kramper.

Der er ingen kur mod IBS, men uorden kan styres, og symptomer tæmmer ved at genkende triggere som kost og stress og lære at håndtere dem.

Den onde abdomen

IBS er ikke en sygdom, men et syndrom - en kombination af tegn og symptomer. Det er en funktionel lidelse i mave-tarmkanalen, siger Bret A. Lashner, MD, direktør for Center for Inflammatorisk Tarmsygdom hos Cleveland Clinic's Department of Gastroenterology. Det betyder, at tarmen ikke fungerer som den skal, hvilket fører til smertefulde symptomer.

"I stedet for de normale glatte, bølgende handlinger i GI-systemet er der en uordenet spasme hos mennesker med IBS," forklarer Dr. Lashner. "Disse spasmer kan fælde lommer af gas og afføring og skabe mavesmerter og forstyrrede tarmvaner."

Hvorfor? Sandsynligvis mistænkte indbefatter en ekstrem overfølsomhed af GI-kanalen til visse stimuli - såsom stress, fødevarer eller bakterier - og en overfølsomhed af specifikke områder i hjernen, der styrer afføring.

VIDEO: Hvorfor har jeg gas?

At blive diagnosticeret - og udelukke andre mulige årsager til dine symptomer, såsom Crohns sygdom eller ulcerøs colitis - er det vigtige første skridt. Din læge kan hjælpe dig med at lære om stress-styringsteknikker, kostovervejelser og over-the-counter og receptpligtig medicin.

Målet: at tage kontrol over din IBS.

QUIZ: Føler du stresset?

Prøv dette

Ved lejlighedsvis IBS-smerte skal du bruge en varmepude til at slappe af trange muskler. Opblødning i et varmt bad kan også give smertelindring.

Tag skridt til lindring

At være fysisk aktiv er en recept til de fleste kroniske tilstande, og IBS er ingen undtagelse. Regelmæssig træning giver mulighed for at blæse damp og afværge stress. Og i tilfælde af IBS hjælper det også med at lette og forebygge symptomer. Regelmæssig motion virker tarmmusklerne og hjælper med at returnere dem til et mønster af normale sammentrækninger. Motion hjælper også med at lette angst og forbedre stemningen gennem frigivelsen af endorfiner (kendt som lykkelige hormoner).

Plus, motion kan hjælpe med at styre din vægt. Mindst en undersøgelse har vist, at et højt legemsmasseindeks (BMI) og mangel på fysisk aktivitet var forbundet med en stigning i mavesmerter, diarré, forstoppelse og andre IBS symptomer.

Hvis du ikke har en øvelsesrutine, start med at tage en rask 30 minutters gåtur hver dag. Michael Roizen, administrerende direktør i Cleveland Clinic, anbefaler, at alle gør dette efter middagen - ingen undskyldninger! Som du får mere pasform, tilføj i andre aktiviteter. Find noget, du nyder, der ikke forværrer dine symptomer, og hold dig til det.af Julie Evans

Populært emne.