RA-diætet: antiinflammatorisk og næringsrige

Indholdsfortegnelse:

RA-diætet: antiinflammatorisk og næringsrige
RA-diætet: antiinflammatorisk og næringsrige
Anonim

Fødevarebeskeden for personer med reumatoid arthritis (RA) vil uden tvivl være kendt, fordi anbefalingen er at spise en afbalanceret næringsrig kost, herunder fuldfoder, komplekse kulhydrater (fuldkorn) og friske frugter og grøntsager, med højst 20 procent af kalorier fra fedtstoffer.

Derudover bør folk med RA spise rigeligt protein, der sigter mod at få ca. 30 procent kalorier fra protein for at forhindre muskelabsorption som følge af sygdommen.

Mens man taber vægt, anbefales det ofte for folk med andre typer af arthritis, mennesker med reumatoid arthritis taber ofte som følge af sygdommen. Af denne grund er det endnu vigtigere at spise godt og at spise nok.

At lade dig tabe for meget vægt vil sætte dig i fare for ernæringsrelaterede sygdomme som osteoporose, underernæring og - især signifikant for personer med RA-proteinmangel, som kan påvirke muskelstyrken.

Mens der er foreløbige tegn på, at fjernelse af nogle fødevarer kan forbedre reumatoid arthritis, er der stadig meget, der skal læres gennem omhyggeligt designet kliniske forsøg. Grundlaget er, at kostændringer, der kan medføre forbedringer i tilstanden, kan være vigtige for nogle mennesker med RA, men at eventuelle ændringer bør drøftes og koordineres med en sundhedspleje, der er bekendt med sådanne tilgange til reumatoid arthritis. Radikale ændringer i kost uden korrekt vejledning er usandsynligt at være gavnlige og kan være skadelige.

QUIZ: Hvad er din spisestil?

Prøv dette

Begynd at spise seks valnødder hver dag. De er fyldt med omega-3 fedtsyrer. Kan du ikke lide valnødder? Prøv fisk oliekapsler.

Gå Middelhavet Middelhavet kost, der henviser til måden at spise af mennesker, der bor i landene grænser op til Middelhavet, er typisk et godt valg for mennesker med RA på grund af dets antiinflammatoriske egenskaber. Folk i denne region forbruger relativt lidt rødt kød, en masse fisk og en lille vin, og olivenolie er den vigtigste kilde til fedtstoffer.

Ifølge en række undersøgelser bidrager næringsstoffer i fødevarerne, herunder omega-3 fedtsyrer, i fisk, til at reducere immunsystemets inflammatoriske aktivitet. Faktisk har kliniske forsøg vist, at de gigt-lindrende virkninger af omega-3'er forstærkes, når fedtsyrerne forbruges i kombination med olivenolie.

Ud over det grundlæggende: Antioxidanter, Omega-3'er og andre næringsstoffer Ud over at opretholde en sund kost og øge dit indtag af omega-3 fedtsyrer, hvad enten det er kosttilskudd eller kosttilskud, kan det medføre, at flere antioxidanter hjælper, ifølge Rula Hajj-Ali, MD, en specialist inden for reumatologisk og immunologisk sygdom hos Cleveland Clinic.

Antioxidanter, såsom C-vitamin, beta-caroten og selen, der findes i friske frugter og grøntsager, kan bidrage til at forhindre vævsskader forårsaget af frie oxygenradikaler. Faktisk viste en undersøgelse fra Nederlandene, at efter kun 10 uger på en antioxidant-infunderet diæt var antallet af hævede og smertefulde led i forsøgspersoner signifikant faldet, og den generelle sundhed steg signifikant.

Du kan forsøge at få nok antioxidanter gennem din kost ved at spise masser af frisk frugt og grøntsager, men de fleste eksperter anbefaler at du også tager kosttilskud, bare for at være sikker. Vigtige antioxidanter og deres kilder omfatter:

  • Vitamin A: oksekød, svinekød, kylling, kalkun og fiskelever; gulerødder, broccoli, søde kartofler, kale, spinat, grønne grøntsager, græskar
  • C-vitamin: Kakadu blommer, rose hofter, solbær, rød paprika, persille, guava, kiwi, broccoli, brusselspirer, citrusfrugter
  • Selen: Brasilien nødder, tun, oksekød, torsk, kalkun, kylling, æg, cottage cheese

MERE: Gazpachosuppe Opskrift på C-vitamin

Andre vigtige næringsstoffer til mennesker med RA omfatter vitaminer B5 og B6, kobber og zink. Disse vitaminer og mineraler er afgørende for din krop til at producere og reparere brusk (de glatte ting i vores led, som hjælper dem med at bevæge sig let og uden smerte). Da RA kan bryde ned brusk, er god ernæring afgørende for at bevare og reparere det. Gode kilder er:

  • Vitamin B5: kartofler, bananer, linser, chili peber, tempeh, bønner, leverolie, lever, kalkun, tun, næringsgær, brygersgær
  • Vitamin B6: kartofler, bananer, kikærter, kylling, svinekød, oksekød, ørred, solsikkefrø, spinat, tomater
  • Kobber: østers, blæksprutte, hummer, muslinger, krabber, muslinger, oksekød, cashewnødder, hasselnødder, macadamia nødder, pekannødder, sojabønner, linser, kakao, tomater, kartofler, søde kartofler, bananer, avocado
  • Zink: østers, oksekød, krabbe, svinekød, kylling, hummer, bønner, cashewnødder, yoghurt, rosiner, kikærter, ost

Et andet nyttigt næringsstof: flavonoider. De har vist sig at reducere produktionen og styrken af nogle immunkomponenter - dem der angriber dine led, når du har RA. Ved at reducere immunsystemets inflammatoriske aktivitet kan du reducere inflammationen i dine led og organer. Plus, fødevarer, der indeholder flavonoider, er alle en del af en sund kost. Gode kilder omfatter røde, blå og lilla bær; grønne og hvide teer; kakao; æbler; druer; rødvin; citrusfrugter og saft; broccoli; og sojabønner og sojaprodukter.

- ved John Henry Dreyfuss

Populært emne.