Diabeteshistorie i din familie

Diabeteshistorie i din familie
Diabeteshistorie i din familie
Anonim

Diabetes er langt fra simpel. Mens det typisk kategoriseres som en kronisk sygdom, hvor der er for meget sukker i blodet, er der tre primære former.

  • Type 1 diabetes (juvenil) - Juvenil diabetes kan forekomme i enhver alder, men diagnosticeres oftest hos børn, teenagere og unge voksne. I denne type producerer bugspytkirtlen lille eller intet insulin, så din lever, muskel og fedtvæv kan ikke behandle glukose fra blodet, hvilket fører til farlige blodsukkersvingninger.
  • Type 2 diabetes (for voksne) - Mens det oftest forekommer i voksenalderen, bliver teens og unge voksne diagnosticeret med det, bl.a. på grund af fedme. Med type 2-diabetes bliver kroppen resistent over for insulin eller i nogle tilfælde holder op med at producere det. Tegnene til denne type (herunder træthed, vægttab, sløret syn og øget tørst) udvikles langsomt og overses ofte.
  • Svangerskabsdiabetes - Udviklet under graviditet af en kvinde uden en tidligere historie med diabetes. Graviditetshormoner kan forstyrre insulin, og når dette sker, stiger blodglukoseniveauet for højt og forårsager svangerskabsdiabetes.

Den genetiske og miljømæssige risiko for hver type varierer. Der er genetiske komponenter til type 2 diabetes og for relaterede bidragende faktorer som højt kolesteroltal og blodtryk. Der er et par faktorer uden for din kontrol, som alder, race og køn. Heldigvis kan du vende om mange livsstilsfaktorer, der bidrager til sygdommen (såsom rygning, usund kost og fysisk aktivitet). Gestationsdiabetes er også relateret til fedme og etnicitet samt genetisk historie, men mange kvinder, som udvikler den, har ingen kendte risikofaktorer. For type 1-diabetes har den stærkeste risikofaktor to kopier af humane leukocyt antigen (HLA) gener. Miljø kan også spille en rolle, men de specifikke udløsere er for tiden ukendte. Hvis nogen i din familie har eller har diabetes …

  • Finde ud af: Hvis det er ung eller voksen alder af udbrud; komplikationer; fedmehistorie eller andre tilstande og komplikationer.
  • Test dette: Fast blodsukker (FBS) måler blodglukose, når du ikke har spist i mindst otte timer.
  • Huske: Hvis din mor havde type 1-diabetes og fødte dig før hun var 25 år, er din risiko 1 til 25; Det er 1 ud af 100, hvis hun fødte dig efter 25. Hvis din forælder havde type 2-diabetes før 50 år, er risikoen for diabetes at være 1 ud af 7 (1 ud af 13 hvis du blev diagnosticeret efter 50 års alderen).
  • Tag et simpelt trin: Koncentrere dig om at holde din body mass index (BMI) inden for en sund rækkevidde for at hjælpe med at forhindre svangerskabsdiabetes og type 2 diabetes eller kontrollere type 1 diabetes. For kvinder bør en sund BMI ligge mellem 18,5-24,9.

QUIZ: Tjek dit BMI

Populært emne.