Hvorfor lugter min ånde?

Hvorfor lugter min ånde?
Hvorfor lugter min ånde?
Anonim

Dårlig ånde eller halitosis kan sætte dæmper på alt fra en venlig samtale til en jobsamtale eller kys - især når du ikke kan finde ud af, hvorfor du har det. "Hele årsagen til dårlig ånde kommer virkelig til en overgroning af dårlige bakterier i munden," siger Michael Apa, DDS, fra Rosenthal Apa Group i New York City. Så hvad forårsager bakterierne? Selvom hvidløg får en dårlig rap, er det ikke den eneste synder. Her er nogle sandsynlige årsager til den uvelkomne orale lugt:

  • Tunebakterier: Dr. Apa siger at tunge bakterier er ansvarlig for mere end 85% af dårlig ånde. Tunens ujævne overflade gør det let for bakterier at blive fanget og dvæle, ifølge Mayo Clinic.
  • Bad Gums & Gum Inflammation: Apa bemærker også, at dårlige eller betændte tandkød er øverste syndere. Faktisk, per Mayo Clinic, når plaque bygger op på dine tænder (ofte resultatet af at forsømme at børste og flosser regelmæssigt), kan det irritere tandkødene og skabe plaquefyldte lommer mellem dem og dine tænder.
  • Tør mund: De bakterier, der opbygger for at forårsage dårlig ånde, er ofte et resultat af tør mund. "Når spyt ikke produceres, tager dårlige bakterier over og forårsager dårlig ånde," siger Dr. Apa. Vi får naturligt tør mund, når vi sover (især hvis det er med åben mund), så din morgenpust er nok ikke et resultat af at glemme at børste tænderne i aftes.
  • Tandlægearbejde: I nogle tilfælde kan ting som dårlige krager eller defekte finer forårsage bakterier at opbygge, siger Dr. Apa. Efter mundkirurgi sår i munden, fra ting som tandfjerning, kan også være en medvirkende faktor, ifølge Mayo Clinic.
  • Alkohol: "En del af det har at gøre med at tørre munden ud af munden, men en del af det har også at gøre med den stærke lugt, som nogle væsker efterlader," siger Dr. Apa. "Som med kaffe, prøv at skylle og holde munden fugtig for at begrænse de virkninger, som alkohol vil have på vejret."
  • Tobak: Ikke alene er rygere og tobaksbrugere mere tilbøjelige til at have dårlig ånde fra produkternes egne lugte, men ifølge Mayo Clinic er de også mere udsatte for tyggesygdomme, hvilket er en anden kilde til oral lugt.
  • Mad: Det er ingen hemmelighed at spise bestemte fødevarer, som løg og stærke krydderier, kan efterlade en uvelkommen lugt. Men resultatet er mildere for nogle fødevarer end andre, som den berygtede hvidløg. "Hvidløg er et helt andet dyr," siger Dr. Apa. "Det kommer ind i huden og blodbanen og udsender den lugt gennem din mad og spyt." Vil du opfriske? Bare børste og floss eller tyggegummi, hvis du er i klem. "Der er lidt tegn på, at mad som persille vil maske den sauerkraut-laden hotdog vi lige spiste," siger Dr. Apa.

Så hvad kan du gøre for at bremse lugten? For at starte, vær opmærksom på din daglige pleje. Dr. Apa råder os til at flosse, mundskylle og børste (i to minutter med en elektronisk tandbørste) to gange om dagen. Og tjek ingredienserne på din tandpasta og mundskyl. "Det er bedst at bruge en pasta, der indeholder kaliumnitrat, recaldent, amorft calciumphosphat eller tunge doser af fluor," siger Dr. Apa. Med hensyn til mundskyl, grøft alkoholen og gem den til dine overnatninger ud. "Alkohol kan faktisk forværre dit tandkød og forårsage irritation, der vil eksponere cementumlaget yderligere." Det tørrer også yderligere ud munden og dræber for mange bakterier, herunder de gode slags. I stedet siger Dr. Apa til det bedste kig efter skylning med et højt fluorindhold.

Uden for din regelmæssige tandpleje har Dr. Apa et par behandlingsforslag:

  • Pilocarpine: Hvis du lider af halitose, prøv denne medicin, der er blevet brugt til behandling af tør mund. "Oprindelig fås i form af piller, pilocarpine er nu tilgængelig i over-the-counter mund vasker for de virkelig ramte," siger Dr. Apa.
  • Gum Chewing: Denne enkle løsning virker virkelig. "Chewing act stimulerer spytkirtler og øger spyt, tager sig af tør mund og skyller væk det tørre ånde," siger Dr. Apa. Se efter tandkød, der indeholder xylitol (Dr. Apa noterer de fleste af dem i dag), en ingrediens der kæmper hulrum.
  • Tunge rengøringsmidler: Ikke en tyggegummi fan? Tunge rengøringsmidler, som du kan få mest apotek butikker, kan fjerne den irriterende tunge bakterier og hjælpe med at forhindre både dårlig ånde og tyggegummi sygdom.

Hvad med ikke at gøre, undgå åndestrimler. "Breath strips opløses gennem alkohol, og alkohol vil tørre ud din mund," siger Dr. Apa. Den første pop i en åndedræts strimmel vil give dig en minty føler, men den sidste ting vil være tør mund, der bringer dårlig ånde hurtigere."

Hvis du finder ud af, at ingen af disse behandlinger hjælper, kan der være noget andet der foregår. I nogle tilfælde siger Dr. Apa, at kronisk dårlig ånde - især en salt, sur smag i munden - kunne være en indikator for mere alvorlige tilstande som tandkødssygdom, forkert tandopretning, tandforfald, maveproblemer eller endda luftvejene infektioner. Hvis din dårlige ånde virker ubehagelig, skal du tjekke ind hos din tandlæge, men vent ikke på at være et problem at planlægge et besøg. Selv om alt virker fint, er det vigtigt at planlægge regelmæssige kontrolopgaver.

Populært emne.