Videnskaben om, hvordan visse stoffer holder dig varm

Videnskaben om, hvordan visse stoffer holder dig varm
Videnskaben om, hvordan visse stoffer holder dig varm
Anonim

Du shimmy på din uld sweater, glide ind i din ned frakke og don en hat passer til en tømmer jack. Du er overbevist om, at den grusomme, isnende vind ikke står en chance for dine lag. Men inden for få minutter efter at have forladt dit hjem sveder du, og alt hvad du føler er, er din bomuldst-shirt på din hud.

MERE: Vinter træningstøj, der holder dig varm

Når det kommer til at forblive varm, hvilke stoffer, du når frem til, kan gøre hele forskellen. Vi hjælper dig med at træffe kloge valg, før du træder ud i vintervejr.

Holde varme i og fugt ud

Tøj tager på den frygtelige frostige følelse på grund af fugt. "Vandet forstørrer virkningerne af temperaturen, både varmt eller koldt," siger Kurt Gray, rådgiver for udendørs industri. "Derfor er det derfor koldt i Chicago eller Seattle, fordi det er koldt og vådt. Og derfor er 100 grader varmere i Atlanta mod 100 grader i Santa Fe. "Når du vil blive varm, vil du forblive tør. Og når du bryder selv den mindste sved, kan det være svært at opholde sig varmt. Det hjælper også med at have tøj, der holder på din egen naturlige kropsvarme. "Hvad du vil have og brug for fra dit tøj er en evne til at fange luft på en eller anden måde", siger Brian Beechinor, en produktdesigner med udendørsfirmaet Cascade Designs. "Det viser sig, at luft fungerer som en temmelig god isolator."

MERE: Vinterjakker, der komplimenterer din kropsform

Hvordan Kold Vejrstof virker

Uld og polyester er de to vigtigste fibre vi regner med for at holde fugt ud og varm luft. "Uld har unikke egenskaber, der ikke er emuleret af andre fibre," forklarer Grey. Selv om det er temmelig modstandsdygtigt over for vand, kan uld også absorbere fugtdamp fra din hud og slippe det ud i tørre luften, så du ikke forbliver våd. Polyester er det dominerende stof i de fleste udendørs gear fremstillet af syntetiske stoffer, som f.eks. Nike Dri -Fit og Uniqlo HeatTech. Dens tætte vævede fibre forhindrer fugt i at komme igennem stoffet. Polyestere kan bekæmpe vand på to forskellige måder: enten på grund af en meget tæt væv eller en kemisk belægning, der afbøjer vand. Silke er naturens version af polyester, Grå toner. Selvom det ikke er det varmeste grundlagsstof, "silke selvjusterer til bærerens varme og fugtighed så meget som uld gør, så det er meget behageligt," siger han. Hvad med bomuld? Ikke så god ide i kulden, ifølge Beechinor. "Problemet med bomuld er simpelt, fordi det er et meget absorberende materiale," siger han. "Det vil opsuge fugt, holde det, indtil det får de rigtige betingelser for at lade det tørre."

KOLONNE: Hvilke Hot Drinks er de sundeste?

Husk, hvordan vådhed gør enhver temperatur mere ekstreme? Når bomuld holder på fugt, forklarer Beechinor, det får dig ikke kun at føle dig grov og våd, men det kan også forstærke din egen kropsvarme. "Hvis du har bomuld som baselag," siger han, "enhver anstrengende aktivitet vil forårsage sved, og at sveden vil blive absorberet af bomulden mod din hud." Din sved på bomulden trækker så varme væk fra kroppen, hvilket gør du er kold. Nylon kan virke som et indlysende layering valg, som du måske overvejer at bære strømpebukser under dine bukser for at tilføje et slankt andet lag. Men Gray anbefaler ikke denne strategi. "Nylon vil fryse dig," siger han. "Det er høj varmeledningsevne og det har stor fugt igen." Det betyder, at det ivrigt trækker væk din kropsvarme og vil blive våd i lang tid. Rayon har tilsvarende uønskede kvaliteter.

Beskytte dig selv mod elementerne

Hvis du skal være ude i vådt vejr i længere tid, skal du kigge efter en vandtæt, åndbar skal. Grå forklarer, at "åndbar" vandtæt tøj ikke rent faktisk tillader luft at passere frem og tilbage. "Hvad det udlejer er vanddamp." Siger han. "De fleste vandtætte åndbare stoffer har ingen luftgennemtrængelighed overhovedet, så der er ingen reel luftudveksling mellem indersiden og ydersiden." I stedet forklarer han, at det er en kemisk udveksling-flydende fugt i dit tøj kan flygte i en dampform.

KOLONNE: Beating Winter Skin Blues

Står over for blæsende snarere end fugtigt vejr? Der er en grund til, at blæsende dage kan lade dig føle afkølet til benet. "Vind scrubs det varme grænselag fra omkring vores kroppe, gør det koldere," siger Gray. Det får fugt på huden til at fordampe, og at fordampningen afkøler dig. Heldigvis tillader Gray, at næsten alle åndbare vandtætte stoffer også er vindtætte. Athletic wind shell jakker er et godt valg til gusty dage. Bare vær sikker på, at dit tøj danner en tæt forsegling rundt om halsen, håndleddene og bukserne, da det er områder, hvor vinden kan komme ind og tvinger varmere luft ud. At finde udendørs tøj, der passer dig ordentligt, har andre fordele. "Strammere tøj, der er tættere på huden, vil give mulighed for bedre væge væk fra din krop," forklarer Beechinor. Det betyder, at de vil tillade overskydende sved at overføre fra dig til beklædningen og derefter fordampe. Men hvis dit tøj er for stramt, kan de blokere blod fra cirkulerende gennem din krop, en hurtig vej til frostbit.

Generelt handler det om lagene."De fleste finder det traditionelle lagringssystem virker," beskriver Gray. "En ydre regnskal, et midterlag, der er isolerende og et grundlag, der vækker." Særlig tilbøjelig til kulden? Slip på en let, åndbar windshirt efter dit basislag og før de ydre lag. Dette forhindrer kold fugt i at opbygge under dit tøj og holde dig flot og vildt.

MERE: Vejr-relaterede hår nødsituationer-Løst

Populært emne.