D-vitamin: Sådan får du din dosis uden at hoppe over solcreme

Indholdsfortegnelse:

D-vitamin: Sådan får du din dosis uden at hoppe over solcreme
D-vitamin: Sådan får du din dosis uden at hoppe over solcreme
Anonim

At bære solcreme eller ikke at bære solcreme? Dette er spørgsmålet.

Hvis du ikke gør det, vil du ende med dybe rynker og stygge mørke pletter. Du vil se ældre ud før din tid, og hvis du virkelig er uheldig, får du også kræft.

Hvis du gør det, kan du muligvis ikke få din D-vitaminfiks, hvilket er lige så dårligt.

At få nok D-vitamin uden at udsætte din hud for unødigt er en hård balancehandling. Værre er der ingen klare retningslinjer for, hvordan man gør det godt.

Så jeg vil bare fortælle dig, hvad jeg gør:

Hvad Heck er vitamin D?

D-vitamin er et vigtigt næringsstof der udfører mange vigtige job i din krop:

 • Det opretholder sunde calciumniveauer, forebyggelse af rickets og osteoporose
 • Det holder din tænder sundhed
 • Det hjælper forebygge kræft
 • Kan have en rolle i metabolisk syndrom og hjertesygdom

En mangel på D-vitamin er alvorlig forretning. Desværre har omkring 32% af amerikanske voksne ikke nok af dette vitamin!

Det er fordi det er svært at få. Der er kun et par fødevarer, der er rige på D-vitamin:

 • Ost
 • Fattig fisk, herunder laks, sardiner, sild, tun og makrel
 • Lever
 • Specielt berigede fødevarer

Dette står normalt kun for lidt over 10% af dine D-vitaminbehov! Du skal få resten enten gennem et tillæg eller solen.

Ligesom det eller ej, er solen den bedste og mest effektive måde at få din vitamin D-løsning på. Din hud producerer naturligt dette vitamin, når det udsættes for UVB-stråler.

Den mængde, den producerer afhænger af, hvor du bor, hvilken tid på dagen eller året det er, og din hudfarve. Hvis du bor i det solrige Californien, vil din krop f.eks. Producere hele vitamin D, du har brug for meget hurtigere end hvis du sidder fast i regnfulde London.

Problemet med at få din D-vitamin Fix fra solen

Jeg forstår, at for nogle af jer at få din vitamin D-løsning fra solen er den eneste mulighed. Men det kan også være en farlig.

Som du ved nu, UVB stråler er ansvarlige for at gøre vitamin D. Det samme stråler det giver dig solbrændinger. Hvis du får mere end 5 svære solbrændinger i dit liv, øger risikoen for hudkræft mere end fordoblet!

Desuden er UV-stråler ikke kun UVB-stråler. Hvis du ikke bærer solcreme, din hud bliver ramt af UVA stråler også. Disse forårsager for tidlige rynker og mørke pletter og bidrager til hudkræft.

Skipping solkrem er ikke en mulighed, damer!

Relaterede: Hvad er forskellen mellem UVA og UVB stråler?

Hvor meget påvirker solcreme vitamin D?

Så vi kan ikke undvære solcreme. Men hvor meget påvirker solcreme vitamin D?

Solcreme forhindrer ikke UVB-stråler i at ramme din hud, så det giver mening, at det stopper produktionen af D-vitamin i sine spor.

Under meget strengt kontrollerede forhold er det præcis, hvad der sker. Men IRL? Ikke sker. En undersøgelse fra 2009 har vist, at dets normale brug ikke generelt resulterer i D-vitaminmangel."

Hvordan er det muligt? Der er flere grunde til dette:

 1. Ingen solcreme blokke 100% UVB stråler: SPF 30 blokerer for eksempel 97%, SPF 50 blokerer 98% og SPF 100 blokerer 99%.
 2. Du anvender ikke nok: de fleste af os anvender ikke 1/4 af en teskefuld på ansigtet eller et lille skudglas på kroppen hver dag, endsige anvender det hver anden time.
 3. Du savner ofte et sted på to: som dine ører, din hovedbund eller mellem dine fingre. Du tror måske, at disse patches er små, men de er nok til at give dig alt D-vitamin, du har brug for.

Hvorfor risikere at gå uden solcreme, når du stadig kan få din vitamin D-løsning med det?

Hvordan får du din D-vitamin Fix fra Solen sikkert?

Chancerne gør du allerede. Se ovenfor.

Men hvad nu hvis du tror du har en D-vitaminmangel? Det første skridt er at gå til din læge og kontrollere dine niveauer af D-vitamin. Intet punkt i at fastsætte noget, før du ved, at det er brudt.

Hvis du er mangelfulde, skal du tage højde for alle de faktorer, der går ind i produktionen af D-vitamin, f.eks. Hvor du bor og hvilken tid på året det er.

Her i Storbritannien, hvor vejret er skit for det meste af året, for eksempel anbefaler NHS, at næsten alle tager et vitamin D supplement.

Hvis du bor på en tropisk ø, kan et par minutter ubeskyttet sol eksponering om ugen gøre tricket.

Jeg ved, det er lidt forvirrende. Desværre er der ikke universelle retningslinjer at følge. Bare konsulter din læge og brug fornuft. Hvis du kan, pop et supplement i stedet.

Bundlinjen

Chancerne er, at du stadig får nok D-vitamin fra solen, selvom du er religiøst bære solcreme. Hvis du er i tvivl, konsulter din læge og kom med en sikker spilplan for at øge dit vitamin D niveau (tip: det er normalt et supplement).

Får du nok vitamin D eller er du mangelfuld? Del din oplevelse i kommentarerne nedenfor.

Populært emne.